Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Korupce ve Škodě? Egypt si stěžuje na úplatky

Škoda Auto, a.s.
Škoda Auto, a.s.
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Káhira/Berlín - Bývalý egyptský importér vozů Škoda Artoc Auto upozornil na možnou korupci v české automobilce Škoda Auto. Tvrdí, že po něm automobilka žádala úplatky.

Majitel a zakladatel firmy Muhammad Šafik Gabr podle aktuálního vydání německého časopisu Der Spiegel tvrdí, že Škoda s ním rozvázala kontrakt, protože prý nebyl ochoten přistoupit na úplatek, který požadoval jeden z manažerů škodovky. ČTK se snaží získat vyjádření automobilky.

Obchodní spolupráce mezi Gabrovou firmou a Škodou byla přerušena loni po 23 letech, během nichž Gabr jako generální importér vozů Škoda vybudoval obchodní síť a prodával až 8000 automobilů ročně. Der Spiegel označuje Gabra za jednoho z nejbohatších Egypťanů a také uznávaného filantropa.

Škoda Auto se podle německého časopisu k důvodům vypovězení smlouvy nechce vyjadřovat a pouze potvrdila, že v Egyptě proti ní byla podána žaloba. Její vlastní vyšetřování prý neodhalilo žádné selhání jejích pracovníků.

Podle Gabra bylo vypovězení smlouvy trestem za to, že jeho firma Artoc opakovaně odmítala platit úplatky. Vydírat se ji údajně pokoušel nejmenovaný manažer Škody.

Spolupráce mezi automobilkou a egyptským partnerem se zpočátku, po roce 1994, odehrávala spíš na neformální bázi. Obě strany si důvěřovaly natolik, že dohody často stvrzovaly jen podáním ruky. To ale chtěla automobilka změnit a loni egyptskému partnerovi předložila novou smlouvu, která prý odpovídala mezinárodním standardům.

Témata:  Škoda auto Egypt

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy