Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Venezuele se dál protestuje, demonstranti zablokovali silnice zátarasy z odpadků

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Na hlavních silničních tazích venezuelské metropole vznikly zátarasy. Demonstranti postavili barikády z odpadků a v některých případech i z vyhozených van, čímž na řadě míst zastavili provoz. Demonstranti byli oblečeni v barvách venezuelské vlajky - tedy ve žluté, modré a červené. Nesli transparenty se slogany namířenými proti kriminalitě a vládě.

Informovala o tom agentura Reuters. Protivládní protesty ve Venezuele trvají už téměř čtyři týdny. Opozice požaduje vyhlášení předčasných prezidentských voleb. Střety mezi demonstranty, z nichž někteří házeli kameny a podomácku vyrobené třaskaviny, a bezpečnostními silami, které použily gumové projektily a slzný plyn, si tento měsíc v zemi vyžádaly už deset obětí na životech. Dalších nejméně deset osob přišlo o život během nočního rabování.

Nepokoje ve Venezuele jsou nejhorší od roku 2014. Tehdy během několik měsíců trvajících protestů proti Madurovi přišlo o život 43 lidí. „Mám prázdný žaludek, protože nemohu najít nic k jídlu," citovala agentura Reuters šestašedesátiletou Jeannette Canozoovou. Podle ní policie ráno na demonstranty, kteří zabarikádovali silnice v Caracasu, střílela gumové náboje.

Ve státě Táchira demonstranti rovněž blokovali hlavní silnice a někteří z nich v ulicích hráli stolní hry. Demonstrace většinou začaly ráno v poklidu, ale později odpoledne propukly násilnosti.

Současné protesty vypukly poté, co nejvyšší soud koncem března rozhodl převzít pravomoce parlamentu. Soud posléze verdikt pod tlakem zrušil, protesty ale pokračují. Socialistická vláda prezidenta Nicoláse Madura tvrdí, že její odpůrci se s podporou USA pokoušejí o převrat. Podle opozice je Maduro diktátor, který zabraňuje pokojným protestům.

Opozice, která si přeje předčasné volby, žádá také propuštění vězněných opozičních aktivistů. Protesty však také souvisejí s hlubokou ekonomickou krizí, kvůli níž je v zemi nedostatek základních potravin a léků. Z krize demonstranti viní socialistickou vládu. Vzhledem k ekonomické krizi by podle řady společností pro průzkum veřejného mínění vládnoucí socialistická strana volby prohrála.

Témata:  Venezuela demonstrace ve Venezuele Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy