Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kongo trápí násilnosti. Kvůli vraždě zaměstnance volební komuse byla odložena registraci voličů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: UNHCR

Kinshasa - Do konce letošního roku by se měly v Kongu konat prezidentské volby, jisté to však není. V oblasti Kasai byla totiž kvůli vraždě zaměstnance volební komise na neurčito odložena registrace voličů.

Nezávislá národní volební komise (CENI) uvedla, že jejího zaměstnance Philippa Iyidimbeho 3. dubna v provincii Kasai zavraždili příslušníci protivládní milice Kamwina Nsapu. Registraci voličů, která měla v tomto regionu být zahájena 30. dubna, komise z bezpečnostních důvodů odložila na dobu neurčitou.

Boje mezi konžskou armádou a protivládní milicí Kamwina Nsapu si od loňského léta vyžádaly stovky obětí. Když šéf milice v srpnu přišel o život během bojů s bezpečnostními složkami, násilí se vystupňovalo. OSN odhaduje, že od té doby přišlo o život přes 400 lidí a 200 tisíc osob bylo nuceno opustit své domovy.

V posledních měsících pracovníci OSN v provincii Kasai objevili 40 hromadných hrobů. Ty podle OSN vytvořila konžská armáda po bojích s milicí Kamwina Nsapu. Konžská vláda naopak tvrdí, že hroby vytvořili příslušníci Kamwina Nsapu.

Kongo se potýká s rostoucím násilím od loňského prosince, kdy se prezident Joseph Kabila odmítl vzdát funkce navzdory tomu, že mu vypršel mandát. Opozice a vláda následně uzavřely dohodu, že Kabila může zůstat v úřadu déle, ale prezidentské volby se musí konat do konce letošního roku a Kabila v nich nebude kandidovat.

V souvislosti se sílícím tlakem na odstoupení Kabily sílí napětí zejména v hlavním městě, ale také v provinciích Kasai. "Situace může eskalovat velmi rychle, proto nedoporučujeme do Konžské demoratické republiky cestovat s výjimkou zcela nezbytných případů," varuje MZV ČR.  "V případě nezbytné cesty doporučujeme zachovávat nejvyšší stupeň opatrnosti, vyhýbat se veřejným místům s vysokou koncentrací lidí, politickým shromážděním a sledovat místní média i informace jiných států EU, které mají v zemi své zastoupení (např. Belgie nebo Francie)," dodala česká diplomacie.

Témata:  Kongo

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 14:44

Hamás zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy

Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy