reklama

Podle deníku jde už o čtvrtou výstrahu, která byla za poslední rok ve spojitosti s cestami do Evropy v USA vydána. Od března 2016 taky byly pouze 4 měsíce, kdy ministerstvo neradilo americkým občanům, aby byli kvůli hrozbě teroristických útoků v Evropě opatrní.

To zatím poslední bylo vydáno loni v listopadu a týkalo se vánočních svátků a lyžařské sezóny – jeho platnost skončila v únoru. Nejnovější varování upozorňuje na incidenty, které byly přisuzovány Islámskému státu nebo Al-Kaidě a ke kterým došlo ve Francii, Rusku, Švédsku a Velké Británii.

Podle listu poslední varování nezmiňuje žádné konkrétní zpravodajské informace, na základě kterých by se ministerstvo zahraničí obávalo hrozícího útoku, ale vyjadřuje pouze obecné znepokojení nad potenciálními dalšími útoky.

„Američtí občané si musí být vždy vědomi možnosti, že terorističtí sympatizanti nebo zradikalizovaní extremisté mohou provádět útoky bez jakéhokoliv varování,“ uvádí se v prohlášení. Seznam zahrnuje potenciální cíle, kde se shromažďuje větší množství osob: turistické lokace, dopravní uzly, trhy a nákupní centra, místní vládní zařízení, hotely, kluby, restaurace, kostely, parky, velké události, vzdělávací instituce a letiště.

Američtí občané, kteří cestují do Evropy, by se také podle úřadů měli přihlásit na webových stránkách velvyslanectví USA a konzulátech, aby mohly dostávat zprávy v případě ohrožení bezpečnosti a aby zůstali v kontaktu s přáteli a rodinou. Díky tomuto systému pak také mají úřady přehled, kde se občané v danou chvíli pohybují.

Tato cestovní výstraha platí až do 1.září, pokud nebude dále rozšířena.