Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce lidí ve Venezuele protestují proti Madurově snaze udržet si moc

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Stoupenci opozice dnes ve Venezuele znovu protestují v ulicích hlavního města Caracasu. Demonstrují proti záměru levicového prezidenta Nicoláse Madura svolat ústavodárné shromáždění.

To by mohlo přepsat ústavu s cílem upevnit Madurovu moc. Odpůrci prezidenta burcují veřejnost proti tomuto "obrovskému podvodu".

Maduro v pondělí podepsal dekret svolávající ústavodárné shromáždění, přičemž naznačil, že bude vytvořeno tak, aby v něm většinu tvořili jeho příznivci. Tento krok vyvolal u opozice novou vlnu odporu a její vůdce Henrique Capriles vyzval národ, aby vyšel do ulic zabránit "ústavnímu podvodu".

Prezident podle agentury Reuters při dnešním setkání s volebními činiteli bez upřesnění uvedl, že volba nového shromáždění se uskuteční v nadcházejících týdnech. Již předtím řekl, že jeho 500 členů zvolí sociální skupiny, včetně dělníků, domorodých obyvatel a farmářů, jež ho podporují, přičemž určitá část bude volena i podle územního principu.

Madurův úmysl se setkal s odsuzující reakcí Spojených států a některých latinskoamerických států, včetně regionální mocnosti Brazílie. Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa podle agentury AP dokonce pohrozila dalšími sankcemi vůči venezuelským představitelům, pokud se Maduro pokusí přepsat ústavu. Podpory se Madurovi na druhé straně dostalo od jeho levicových spojenců na Kubě a v Bolívii.

Témata:  Venezuela demonstrace ve Venezuele

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy