reklama

Atomové ponorky projektu 949A Antej se dočkají modernizace. Kromě nových typů raket dostanou také nejnovější hypersonické protilodní rakety Zirkon, uvedl server Lenta.ru. Modernizované ponorky mají být předány ruskému námořnictvu do roku 2020.

Modernizace se týká minových a torpédových i raketových zbraní. Kromě raket typu Kalibr budou ponorky osazeny i hypersonickými zbraněmi údajně schopnými potopit letadlovou loď. Ponorka bude univerzální a bude moci měnit svůj arzenál v závislosti na typu hrozby, proti které bude stát.

Střelami Zirkon měly být podle agentury RIA Novosti vyzbrojeny nejnovější ruské víceúčelové jaderné ponorky páté generace třídy Husky. Dříve se ale už objevily zprávy, že i jaderný raketový křižník Petr Veliký by měl být během modernizace v letech 2019–2022 vyzbrojen novými hypersonickými raketami. Podle posledních informací se ale dvě atomové ponorky projektu 949A, které se nacházejí v loděnici Zvezda ve městě Bolšoj Kameň. Celkem má být modernizováno 4 až 6 atomových raketových ponorek.

Rakety Zirkon mají dosahovat pěti až šestinásobné rychlosti zvuku. Přesný dolet není znám, odhaduje se ale, že by raketa měla být schopna zasáhnout cíl až na vzdálenost 400 kilometrů.