Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané uvalili sankce na představitele venezuelského soudu

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas/Washington - Do politické krize ve Venezuele zasáhly Spojené státy. Ve čtvrtek uvalily na osm představitelů venezuelského nejvyššího soudu sankce kvůli zneužívání moci a narušování demokracie v zemi.

Cílem sankcí je vyvinout tlak na vládu venezuelského prezidenta Nikoláse Madura kvůli obavám z nepřiměřených zákroků proti jeho odpůrcům a jeho snaze upevnit svou moc v zemi.

"Venezuelané trpí, kvůli padající ekonomice, za níž stojí korupce a špatné řízení vlády. Představitelé nejvyššího soudu situaci zhoršili tím, že se několikrát vměšovali do zákonodárných orgánů," řekl americký ministr financí Steven Mnuchin. "Uvalením těchto cílených sankcí Spojené státy podporují venezuelský lid v jeho snaze o ochranu a zlepšení demokracie v zemi," dodal.

Na černé listině se ocitl šéf nejvyššího soudu Maikel Moreno a sedm dalších soudců, kteří v březnu rozhodli o tom, že nejvyšší soud převezme pravomoci parlamentu. Po vlně kritiky i ze zahraničí soud svůj verdikt tehdy odvolal.

Následovaly však téměř dva měsíce protestů, během nichž ve čtvrtek zemřel další člověk a bilance obětí se tak vyšplhala na 45.

Desetitisíce lidí vyrážejí takřka každý den do ulic vyjádřit nesouhlas s Madurovou politikou, na což armáda a policejní těžkooděnci reagují tvrdými zásahy.

Cílem protivládních protestů, jejichž nejnovější vlna trvá od začátku dubna, je odstoupení prezidenta Madura a vyhlášení voleb. Velká část Venezuelanů totiž socialistickou vládu viní z hluboké ekonomické krize, kvůli níž se lidé v zemi potýkají s nedostatkem základních potravin i léků a rekordním růstem cen.

Témata:  Venezuela USA demonstrace ve Venezuele

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy