Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Íránci vybírají nového prezidenta. Volební účast je vysoká

Hasan Rúhání, íránský prezident
Hasan Rúhání, íránský prezident
Foto: kremlin.ru

Teherán - V Íránu začaly důležité prezidentské volby. Na bezpečnost íránských dohlíží po celé zemi na 350 tisíc členů ozbrojených složek. Jeden z hlavních favoritů, současný prezident Hasan Rúhání dnes po odhlasování vyzval ke klidu.

Podle záběrů iránské státní televize se před volebními místnostmi v řadě měst tvořily dlouhé fronty. Konec hlasování je plánován na 15:30 SELČ, ale kvůli vysoké volební účasti může být hlasování, stejně jako v předchozích volbách, o pár hodin prodlouženo.

"Každý by měl volit v těchto důležitých volbách. Osud země je v rukou lidu," vyzval dnes opět Íránce nejvyšší duchovní vůdce země ajatolláh Alí Chameneí.

Rúhání apeloval na íránské revoluční gardy, které podle tiskových agentur podporují jeho největšího volebního soupeře, konzervativního klerika Ebráhíma Raísího, aby do voleb nezasahovaly.

Podezření, že revoluční gardy pomohly zfalšovat výsledky voleb v roce 2009, vedla tehdy k několikaměsíčním nepokojům v zemi. Proti nim vláda tehdejšího prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda tvrdě zasáhla, desítky lidí zemřely a stovky byly zatčeny.

Největší šance na úspěch má současný prezident Rúhání a konzervativní klerik Raísí, jenž je blízkým spojencem ajatolláha Chameneího. Nezíská-li žádný ze čtyř kandidátů přes 50 procent hlasů, utkají se dva nejúspěšnější 26. května ve druhém kole.

Témata:  Írán Hasan Rúhání Alí Chameneí

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy