Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Íránský prezident Rúhání zvítězil v prvním kole voleb

Íránským prezidentem byl zvolen proreformní duchovní Hasan Rúhání
Íránským prezidentem byl zvolen proreformní duchovní Hasan Rúhání
Foto: EuroNews **www.euronews.com**

Teherán - Reformní íránský prezident Hasan Rúhání obhájil již v prvním kole prezidentských voleb svůj mandát. V pátek získal výrazně přes 50 procent odevzdaných hlasů. Podle agentury Reuters jeho znovuzvolení dnes oznámila íránská státní televize.

Íránské ministerstvo vnitra po sečtení takřka všech hlasovacích lístků uvedlo, že Rúháního podpořilo více než 58 procent voličů. Jeho hlavní soupeř, konzervativní duchovní Ebráhím Raísí, dostal necelých 40 procent.

Náměstek ministra vnitra Alí Asghar Ahmadí novinářům na tiskové konferenci sdělil, že hlasovalo více než 40 milionů oprávněných voličů a volební účast tak přesáhla 70 procent. Po sečtení téměř 39 milionů hlasů měl Rúhání 22,8 milionu, zatímco Raísího volilo 15,5 milionu lidí. Zbylí dva kandidáti dostali dohromady méně než milion hlasů.

Vítězství prozápadní hlavy státu dává podle Rúháního stoupenců naději, že se osmdesátimilionová klerikální země bude nadále otevírat západnímu světu.

Kdo je Hasan Rúhání?

- V letošních prezidentských volbách byl považován za favorita. Umírněný duchovní a pragmatik byl prezidentem poprvé zvolen v roce 2013 díky odhodlání vyvést zemi z izolace.

- Za jeho vlády se Íránu v červenci 2015 podařilo zbavit mezinárodních sankcí, protože přistoupil na omezení svého jaderného programu. Kritici Rúhánímu naopak vyčítají přílišnou vstřícnost vůči Západu.

- V lednu 2016 absolvoval několikadenní návštěvu Evropy jako první íránská hlava státu od roku 1999. Rúhání navštívil Itálii a Francii a podepsal obchodní smlouvy za několik miliard eur. Před cestou poznamenal, že k integraci Íránu se světem povede ještě "dlouhá cesta".

- Rúhání slíbil, že během svého druhého mandátu rozšíří práva občanů.

- V minulosti byl hlasitým kritikem Američany podporovaného autokratického režimu šáha Rezy Pahlavího. Tehdy na sebe upoutal pozornost ajatolláha Rúholláha Chomejního, který byl vůdcem revoluce, jež v roce 1979 šáha svrhla. Po revoluci Rúhání vystřídal řadu funkcí ve státní správě a dvacet let byl poslancem.

Témata:  Írán Hasan Rúhání

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy