Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Desetitisíce lidí v Chorvatsku protestovaly proti potratům

Chorvatská vlajka
Chorvatská vlajka
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Záhřeb - Na 20.000 lidí dnes demonstrovalo v chorvatské metropoli Záhřebu a v přímořském Splitu proti umělému přerušení těhotenství.

V hlavním městě policisté na chvíli zadrželi desítku osob, které se snažily "Pochod za život" zastavit, informovala chorvatská média.

Podle údajů policie se v metropoli akce zúčastnilo kolem 15.000 odpůrců potratů a ve Splitu na jadranském pobřeží dalších zhruba pět tisíc. Poprvé se podobná akce konala v Chorvatsku před rokem jen v Záhřebu.

Organizátoři uvedli, že cílem demonstrace je "upoutat pozornost na respektování každého lidského života, od početí až po přirozenou smrt". "Volte život" nebo "Život je vždy dar" hlásaly nápisy na transparentech, které účastníci akce nesli.

V Záhřebu i ve Splitu se paralelně konaly i protiakce stoupenců zachování práva žen na umělé přerušení těhotenství. Podle nich je "Pochod za život" jen "politickým shromážděním".

Témata:  Chorvatsko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy