Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při demonstracích zemřel ve Venezuele další člověk

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Statisíce Venezuelanů opět vyrazily do ulic v rámci protestů proti autoritářské vládě prezidenta Nicoláse Madura. Při jednom ze střetů zemřel mladý demonstrant.

Demonstrant se stal již 47 obětí během 50 dní trvajících protestů v zemi stižené politickou i ekonomickou krizí.

V hlavním městě Caracasu vojáci kvůli protestům zablokovali přístup do centra a úřady uzavřely nejméně deset stanic metra. Armáda nasadila k potlačení demonstrací slzný plyn a vodní děla. Podle opozičního poslance Josého Olivarese citovaného listem El Nacional bylo v oblasti Caracasu při zásazích vojska zraněno na 90 lidí, z toho několik vážně.

Ve městě Valera v západovenezuelském státě Trujillo zemřel mladý demonstrant, kterého podle svědků zastřelili ozbrojení Madurovi sympatizanti, proti nimž přítomné bezpečnostní složky nezasáhly.

"Další venezuelský mladík z Trujilla byl zavražděn kvůli chorobné touze Nicoláse Madura po moci. Kolik jich ještě bude?" napsal na twitteru opoziční vůdce a někdejší prezidentský kandidát Henrique Capriles, kterému úřady nedávno na 15 let zakázaly ucházet se o veřejné funkce.

Demonstranti viní vládu z rostoucí inflace, z nedostatku potravin a léků či z porušování lidských práv. Požadují nové volby, propuštění uvězněných aktivistů, zahraniční pomoc a nezávislost zákonodárného sboru vedeného opozicí.

Témata:  Venezuela demonstrace ve Venezuele

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy