Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při venezuelských demonstracích zemřel další demonstrant

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Protivládní demonstrace ve Venezuele, kde už skoro dva měsíce lidé každý den vycházejí do ulic protestovat proti autoritářskému režimu, si dnes vyžádaly další oběť.

Stal se jí osmnáctiletý mladík, jehož zabila policejní kulka ve městě Barinas na severozápadě země. Od začátku dubna zemřelo při demonstracích ve Venezuele podle vládních zdrojů 48 lidí, opozice hovoří o více než 50.

Protesty v ulicích přitom nabírají na intenzitě i dramatičnosti nejen kvůli počtu obětí. Na internetu se dnes objevily záběry, na nichž při nedělních demonstracích v Caracasu někdo v davu zapálil člověka. Jedenadvacetiletý muž skončil s těžkými popáleninami v nemocnici. Podle některých svědků ho zlynčoval dav, protože kradl. Prezident Maduro obvinil z činu demonstranty, kteří podle něj muže zapálili, protože byl příznivcem vlády.

Dnes se konala také demonstrace v Caracasu organizovaná Venezuelskou lékařskou federací (FMV). "Svolali jsme pochod proti hladu, nedostatku léků a tomuto ´holokaustu´ zdraví prováděnému vládou," zdůvodnil agentuře AFP pochod k ministerstvu zdravotnictví šéf FMV Douglas León Natera. Uvedl rovněž, že situace v místních nemocnicích je katastrofická.

Venezuela, která má největší prokázané zásoby ropy na světě, se už několik let potýká s hlubokou ekonomickou krizí, v níž se lidem nedostává základních potravin i léků a ceny raketově rostou. Z krize viní velká část Venezuelanů i mnozí ekonomové socialistickou vládu prezidenta Nicoláse Madura, jehož odstoupení proto lidé v ulicích požadují.

Témata:  Venezuela demonstrace ve Venezuele

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy