Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ebola se může díky uprchlíkům dostat do Středoafrické republiky

Ebola, ilustrační fotografie
Ebola, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Kinshasa - Kvůli uprchlické krizi v Africe hrozí, že se virus eboly rozšíří rychleji, varuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Nákaza je evidována v Kongu, kam utíká mnoho lidí ze sousední Středoafrické republiky.

Od začátku května WHO potvrdila dva případy nákazy ebolou v odlehlé severovýchodní konžské provincii Dolní Uele. Z 43 případů, kde bylo podezření na nákazu či se nemoc potvrdila, zemřeli čtyři lidé.

Více než 1000 kilometrová vzdálenost epicentra nákazy od konžské metropole Kinshasy podle expertů zatím pomohla šíření nemoci zpomalit. Nicméně útoky křesťanské milice na muslimy v pohraničním městě Bangassou přinutily asi 2750 lidí ze Středoafrické republiky prchnout přes hranice do konžské provincie Dolní Uele.

"Máme velké obavy z toho, že se ebola rozšíří do Středoafrické republiky poté, co bylo vysídleno tolik osob," řekl zástupce WHO pro Středoafrickou republiku Michel Yao. "Máme obavy, protože uprchlíci se pohybují blízko epicentra nákazy," dodal s tím, že tito lidé se mohou nakazit v Kongu a pak se vrátit do Středoafrické republiky a nemoc se bude šířit dál.

Zatímco v Kongu jde již o osmou epidemii eboly, zdravotnictví ve Středoafrické republice je oslabeno v důsledku konfliktu. Více než dvě třetiny zdravotnických zařízení ve Středoafrické republice byly zničeny od roku 2013, kdy hlavní město Bangui dobyla muslimská povstalecká skupina Séléka a následně začaly boje mezi křesťanskými a muslimskými milicemi.

Zdravotnické služby v Kongu v současné době monitorují 365 lidí, kteří přišli do kontaktu s nakaženými a zvýšily kapacitu pro testování osob, jež mají příznaky nemoci. Logistika spojená s rozsáhlou vakcinací je však podle WHO komplikovaná. Otázku organizace nicméně řeší s příslušnými orgány.

Témata:  ebola Kongo Středoafrická republika

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 14:44

Hamás zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy

Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy