Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká ekonomika pokulhává, v 1. čtvrtletí zvolnila růst

Americký dolar (USD)
Americký dolar (USD)
Foto: Pixmac

Washington - Americká ekonomika podle zpřesněných údajů zvolnila v prvním čtvrtletí růst na 1,2 procenta z tempa 2,1 procenta v předešlém kvartále. Analytici oslovení agenturou Reuters v průměru očekávali dnešní revizi na 0,9 procenta.

Dnešní zpřesněné údaje ministerstva obchodu byly podstatně lepší než předběžná čísla z konce dubna, podle nichž hrubý domácí produkt (HDP) v celoročním přepočtu stoupl jen o 0,7 procenta. Růst v prvním čtvrtletí byl i tak nejslabším výkonem největší světové ekonomiky za poslední rok.

Ke zlepšení výkonu proti původnímu odhadu přispěly vyšší než odhadované spotřební a státní výdaje i firemní investice. Spotřební výdaje nicméně stouply jen o 0,6 procenta po tempu 3,5 procenta na konci minulého roku, i když dnešní údaj byl dvojnásobkem dubnového odhadu.

Všeobecně se předpokládá, že útlum počátku roku bude jen dočasný. Analytici odhadují v tomto čtvrtletí oživení růstu ke zhruba třem procentům.

Témata:  USA ekonomika USD (americký dolar)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy