reklama

"Politická krize, která vypukla v Brazílii v posledním týdnu, pravděpodobně oslabí plán vlády na reformy a ohrozí schvalování budoucích reforem, včetně reformy penzí," uvádí se v prohlášení Moody's.

Největší latinskoamerickou zemí zmítají už přes týden protesty za odstoupení prezidenta viněného z korupce.

Krize ohrožuje pozitivní vývoj, který slibovala v ekonomice vláda prezidenta Michela Temera po loňském nástupu do úřadu. Kvůli tomu už letos v březnu Moody´s rating Brazílie zvýšila z negativního na stabilní. Reagovala tak na známky oživení ekonomiky a poklesu inflace.

Snížení ratingu přišlo den poté, co v pátek rezignovala šéfka státní rozvojové banky BNDES Maria Bastosová, oficiálně z osobních důvodů. Média ale spekulují, že šlo o politický motiv. Novým šéfem Brazilské rozvojové banky (BNDES) se stane šéf národního statistického úřadu Paulo Rabello de Castro.

BNDES, která je jednou z největších národních rozvojových bank na světě, byla za předchozí vlády kritizována. Střední a malé soukromé firmy si stěžovaly, že banka půjčuje jen velkým firmám. Mnohé z nich jsou nyní vyšetřovány v obřím korupčním skandálu kolem firmy Petrobras, v němž šlo o manipulování státních zakázek a v němž jsou vyšetřovány i desítky politiků, nově také prezident Temer. Přes sto lidí, většinou podnikatelů, už v kauze bylo odsouzeno.

Bastosová po svém nástupu do čele BNDES loni v červnu v přidělování půjček přitvrdila, prosadila přísnější podmínky a požadovala větší kontrolu. Začala také vyšetřovat půjčky ve výši mnoha miliard dolarů velkým firmám, které jsou podezřelé z uplácení politiků.