Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záhada mostu sebevrahů? Proč z něj dobrovolně skáčou stovky psů?

Overtoun bridge neboli most psích sebevrahů
Overtoun bridge neboli most psích sebevrahů
Foto: Reprofoto YouTube

Overtoun bridge. Na první pohled poklidné místo nedaleko vesničky Milton ve Skotsku na sobě nedává znát, že se zde odehrává jedna z největších záhad Spojeného království. Cesta k venkovskému panství z 19. století je totiž známá jako "most psích sebevrahů", a ročně se zde zabijí desítky psů.

Za posledních 60 let z tohoto mostu, který je vysoký 15 metrů, skočilo přes 600 psů. Většina z nich se zabila a ti, kteří přežili, skočili znovu. A aby záhad nebylo málo, fenomén se děje pouze za jasného počasí.

Zajímavé také je, že se záhada týká jen tzv. dlouhonosých plemen (chrti, kólie, foxteriéři, retrívři). U mostu je dokonce cedule, která varuje pejskaře, aby své mazlíčky nepouštěli z vodítka.

Most dal postavit Lord Overtoun, dokončen byl v roce 1895. Šlechtic zemřel v roce 1908 a podle místní legendy se jeho žena Lady Overtoun pomátla na rozumu. Několik dalších let se jen procházela po mostě sem a tam a plakala. Děsí tedy psy její duch?

Záhadě se snažil přijít na kloub veterinář a etolog David Sands. Podle něj jsou na vině hlodavci, kteří se usídlili pod mostem. Jejich pach psy přitahuje, a to hlavně výše zmíněná plemena, která spoléhají výhradně na čich. Podle odborníka psy také mate tlustá žulová zeď po okrajích mostu, na rozdíl od člověka totiž nemohou vidět tu hloubku za ní.

„Žádný duch, psi doplatí na svou zvědavost," tvrdí Sands. Jeden z místních myslivců John Joyce ale oponuje: „Nesmysl, znám to tady jako své boty a žádní hlodavci pod mostem nejsou."

Místo je spojeno i s jednou rodinnou tragédií. Muž jménem Kevin Moy shodil v říjnu 1994 z mostu svého dvoutýdenního synka, dítě prý bylo posedlé ďáblem. Moy se chtěl později dvakrát zabít. Nejprve se pokusil skočit z prokletého mostu, podruhé si podřezal žíly, ale ani to nevyšlo.

Témata:  psi Skotsko Overtoun bridge

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy