reklama

K incidentu došlo, když mladá žena (20), která je v tamní tisku označena jako Sabina z Vídně, čekala na vlak na hlavním městském nádraží Westbahnhof. Dívka byla hospitalizována po útoku čtyř mužů, při kterém byla zbita a okradena. „Cítila jsem se tak bezmocná," přiznala pro list Heute.

„Stála jsem na nástupišti a čekala na vlak, když ke mně přišel muž a mluvil se mnou cizím jazykem. Pak mi začal dávat ruce do vlasů a dal jasně najevo, že v jeho kulturním prostředí nejsou žádné blonďaté ženy. Řekla jsem mu, aby odešel. A na chvíli opravdu šel pryč," vypověděla dívka.

„Ale bylo to jen proto, aby zavolal své kamarády. O chvíli později se vrátil se třemi dalšími muži. Ukradli mi kabelku a mé karty," uvedla s tím, že ji nejprve okradli, ale než odešli, tak ji ještě srazili na zem a zbili.

Vypověděla také, že z kontextu pochopila, že muži jsou z Afghánistánu. Dodala, že když ležela na zemi v agónii, nikdo na nástupišti jí nepomohl. Pak zašla do nemocnice, z útoku si odnesla modřiny na hlavě, a pohmožděné rameno, loket, páteř a kyčel. Vše nahlásila na policii.

A její úzkost se změnila ve vztek, když jí policie řekla, ať si změní barvu vlasů. Strážníci jí také řekli, že by neměla sama cestovat hromadnou dopravou po osmé hodině večerní.

Řekla: „Zpočátku jsem byla vyděšená, ale teď jsem spíš víc naštvaná, než cokoliv jiného. Po útoku mi řekli, že ženy by neměly být samy na ulicích po osmé večer. Také mi dali další rady, řekli mi, že bych si měla vlasy obarvit na tmavou barvu a že bych se neměla oblékat tak provokativním způsobem. Nepřímo mi naznačili, že jsem byla částečně zodpovědná za to, co se mi stalo. To je obrovská urážka. "

Dívka, která studuje herectví, se domnívá, že policejní rady „jdou úplně špatným směrem". Dodala, že se bude vyhýbat davům a například letos nenavštíví festival populární hudby Danube Island. „Policie mi řekla, že útoky jsou na denním pořádku. A bude to ještě horší," vysvětlovala své rozhodnutí.

Na otázku, co by řekla, kdyby znovu potkala muže, kteří na ni zaútočili, odpověděla: „Nic, já bych jim prostě nastříkala pepřový sprej přímo do tváří."