Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při protestech proti venezuelské vládě byl zastřelen soudce

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas – Šedesátou první obětí protivládních protestů ve Venezuele se stal soudce. Obyvatelézemě již téměř dva měsíce demonstrují proti autokratické vládě socialistického prezidenta Nicoláse Madura. 

Armáda opět tvrdě zasáhla proti oponentům režimu, jichž se desítky tisíc vydaly k sídlům vládních úřadů v metropoli Caracasu. Maduro tvrdí, že se jeho oponenti pokoušejí o převrat v zemi za pomoci nekalých zahraničních sil.

Sedmatřicetiletý soudce Nelson Moncada byl podle úřadů zabit ve chvíli, kdy se snažil projít ulicí, kterou protestující v jedné ze čtvrtí hlavního města zablokovali barikádou. Není jasné, zda byl soudce přímo terčem střelce nebo jej zasáhla zbloudilá kulka, uvedla agentura Reuters.

V posledních týdnech se barikády staly běžnou součástí života v Caracasu, kde lidé nespokojení s politickou a ekonomickou situací v kdysi bohaté ropné zemi blokují ulice a vyzývají kolemjdoucí, aby se k nim přidali.

Některá venezuelská média zdůrazňují skutečnost, že Moncada soudil sledovaný sporný případ smrti jednoho z Madurových oponentů zastřelených při předchozí vlně protestů v roce 2014. Okolnosti soudcovy smrti však úřady teprve začaly vyšetřovat.

Mezi šesti desítkami obětí letošních násilností jsou převážně lidé z řad demonstrantů, několik z nich však tvoří policisté či další veřejní činitelé. Zadrženy byly stovky demonstrantů, zatykače v souvislosti s účastí na zásazích byly vydány i na 35 příslušníků bezpečnostních složek.

Stále nespokojenější kritici vyčítají Madurovi nejen potlačování demokratické opozice a snahu udržet se u moci za každou cenu, ale i bídnou ekonomickou situaci. Lidem se nedostává základních potravin i léků, u obchodů se tvoří mnohahodinové fronty a ceny letí vzhůru.

Témata:  Venezuela demonstrace ve Venezuele Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy