Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelský prezident Maduro slíbil referendum o změnách ústavy

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuela se již několik měsíců zmítá v politické a ekonomické krizi, což vyvolalo vlnu krvavých nepokojů v zemi. Socialistický prezident Nicolás Maduro ve čtvrtek slíbil, že vyhlásí referendum o změnách ústavy.

Změny ústav mají vzejít z jím iniciovaného ústavodárného shromáždění. "Měl bych to říci jednoznačně: nová ústava projde poradním referendem, takže to budou lidé, kteří řeknou, jestli souhlasí, či ne s novou, posílenou ústavou," řekl Maduro ve státní televizi.

Reagoval tím na sílící kritku nejen opozice, ale i některých socialistických spolustraníků, že přepsání ústavy bez souhlasu parlamentu či lidí bude nedemokratické.

Maduro rovněž vyzval svou manželku Cilii Floresovou a další socialistické předáky k účasti v pětisethlavém shromáždění, jehož obsazení bude mít vládní strana patrně zcela pod kontrolou. Muž číslo dvě v hierarchii socialistů Diosdado Cabello již oznámil, že se vzdá poslaneckého mandátu, aby se mohl ucházet o členství v ústavodárném shromáždění.

Stále nespokojenější kritici vyčítají Madurovi nejen potlačování demokratické opozice a snahu udržet se u moci za každou cenu, ale i bídnou ekonomickou situaci. Lidem se nedostává základních potravin i léků, u obchodů se tvoří mnohahodinové fronty a ceny letí vzhůru.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy