Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ebola v Kongu už je pod kontrolou, tvrdí vláda

Ebola, ilustrační fotografie
Ebola, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Kinshasa - V Kongu se podařilo dostat pod kontrolu smrtelný a rychle se šířící virus Ebola. Podle agentury Reuters to dnes oznámilo konžské ministerstvo zdravotnictví.

Na nemoc nedávno zemřeli čtyři lidé a dalších zhruba 40 bylo infikováno. V posledních 21 dnech se ale neobjevil žádný nový případ nákazy.

Rozmezí 21 dnů je považováno za maximální inkubační dobu, po níž se projeví příznaky nemoci. Podle resortu zdravotnictví se epidemie zastavila díky profesionalitě konžských a mezinárodních expertů, kteří v postižené oblasti zasahovali. Úřady přesto budou nadále situaci sledovat se zvýšenou pozorností.

Ebola na severovýchodě Konga propukla začátkem května. Světová zdravotnická organizace (WHO) 23. května uvedla, že nákaza se potvrdila u 43 osob.

Ebola patří mezi krvácivé horečky a řadí se k nejobávanějším nemocem na světě. Je vysoce nakažlivá a úmrtnost na ni dosahuje až 90 procent. Nejhorší epidemie se rozšířila od začátku prosince 2013 v západní Africe. Ebole za více než dva roky podlehlo přes 11.300 lidí z více než 29.000 infikovaných, což bylo nejvíce v historii této nákazy.

Témata:  ebola Kongo

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy