Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Madurovi příznivci demonstrovali proti generální prokurátorce

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Stovky stoupenců venezuelského prezidenta Nicoláse Madura v pátek demonstrovaly v metropoli Caracasu proti generální prokurátorce Luise Ortegové, která se staví proti plánu hlavy státu prosadit novou ústavu.

Maduro ve čtvrtek slíbil, že vyhlásí referendum o změnách ústavy, kterou má vytvořit jím iniciované ústavodárné shromáždění.

V něm má podle Madurových představ zasednout i jeho manželka Cilia Floresová a další přední postavy vládnoucích socialistů. Opozice ale vznik tohoto shromáždění bojkotuje, protože podle ní bude zmanipulované. Způsob jeho svolání kritizovala jako nedemokratický i Ortegová.

Podle promadurovského poslance Daría Vivase, který se manifestace zúčastnil, je Ortegová úzce spjatá s terorismem a fašismem. Demonstranti v tričkách, na nichž měli vytištěnu podobiznu zesnulého exprezidenta Huga Cháveze, třímali transparenty s nápisy: "Prokurátorko, zaprodala ses za hrst dolarů".

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy