reklama

Tento týden dorazila na Kubu po půlstoletí první výletní loď vypravená ze Spojených států. Umožnila to další z dohod mezi Washingtonem a Havanou v rámci uvolňování jejich vztahů, které začalo před rokem a půl.

"Kubánská vláda neuznává americké občanství osob narozených na Kubě a osob, jejichž rodiče jsou Kubánci. Proto s nimi může být zacházeno jako s Kubánci," upozorňuje americká ambasáda, která byla na Kubě otevřena teprve loni v létě poprvé po půlstoletí.

Podle miamského deníku El Nuevo Herald to znamená, že američtí Kubánci mohou být například posláni do základní vojenské služby na 14 měsíců až dva roky, nebo jim může být zabaven americký pas. "Vyskytly se případy osob s dvojím občanstvím, které musely na Kubě odevzdat americký pas," píše se na stránkách americké ambasády.

Jedete na Kubu?

Všichni cestující mají právo dovézt nové předměty a zboží, jež není určeno k obchodování, v hodnotě tisíc dolarů. Výše celního poplatku je 100% deklarované hodnoty, s odečtením sto dolarů. Tohoto práva může být využito pouze jednou v roce, informuje mzv.cz.

Platí přísný zákaz dovozu potravin a zbraní. Platí zákaz dovozu videa, přehrávače DVD, satelitních antén, bezdrátových domácích telefonů, satelitních přístrojů. Není problém si dovést obyčejný mobilní telefon.Živá zvířata musí mít příslušný certifikát. Koncem roku 1997 vstoupily v platnost nové, přísnější celní předpisy, které (vzhledem k nedostatku elektřiny na ostrově) neumožňují dovoz energeticky náročnějších elektrických spotřebičů - především mikrovlnných trub, ohřívačů, videí, atd.

Zboží osvobozené od celních poplatků a daní:
- věci osobní potřeby (ošacení, obuv, toaletní a mycí prostředky v rozumném množství odpovídajícímu době pobytu),
- další předměty jejichž hodnota nepřesahuje 100 dolarů,
- kromě osobních předmětů je možno dovézt až 10 kg léků,
- dále cestující starší 18 let mohou dovézt 200 cigaret nebo 50 doutníků nebo 250 gramů tabáku, a 3 litry vína nebo jiných alkoholických nápojů.