Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dál protestujte proti vládě, vyzval Venezuelany vězněný vůdce opozice

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas – Leopoldo López, věznění lídr opozice ve Venezuele, apeluje na své stoupence, aby dál protestovali proti vládě. A to i navzdory tomu, že si střety mezi demonstranty a bezpečnostními složkami vyžádaly desítky životů.

Informovala o tom dnes agentura AP. Více než dva měsíce trvající protivládní protesty si ve Venezuele už vyžádaly přes 60 mrtvých. Poslední oběť zemřela v neděli. Těžkým popáleninám podlehl mladý muž, který se zapálil při květnovém protestu v Caracasu.

Dnes do ulic Caracasu vyšli nespokojení občané, kteří zablokovali řadu komunikací. Znovu se dožadují vyhlášení prezidentských voleb. Vysoká účast na na dnešní demonstraci je podle AP reakcí na videozáznam, v němž López řekl, že s protivládními protesty souhlasí.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro začátkem měsíce řekl, že vyhlásí referendum o změnách ústavy. Opozice se obává, že si tak prezident chce pojistit moc a vyhnout se předpokládané porážce v prezidentských volbách plánovaných na příští rok. Maduro tvrdí, že se jeho oponenti pokoušejí o převrat v zemi za pomoci nekalých zahraničních sil.

Opoziční vůdce byl odsouzen ke 14 rokům vězení za podněcování k násilí během protivládních protestů v roce 2014. Podle řady států a organizací na ochranu lidských práv šlo o politický proces.

V neděli Lópeze navštívili někdejší španělský premiér José Luis Rodríguez Zapatero a venezuelská ministryně zahraničních věcí Delcy Rodríguezová. O čem s Lópezem hovořili, není jasné.

Současné nepokoje v zemi vypukly poté, co se nejvyšší soud koncem března rozhodl převzít pravomoci parlamentu, který kontroluje opozice. Soud posléze verdikt pod tlakem zrušil, protesty ale pokračují. Situaci ještě zhoršuje hluboká ekonomická krize, kvůli níž je v zemi nedostatek základních potravin a léků. Z krize demonstranti viní socialistickou vládu.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy