reklama

Kongresman Spojených států vyzval k boji proti „islámské hrůze“ v reakci na útoky v Londýně, při kterých přišlo o život sedm lidí a dalších 48 bylo zraněno. Clay Higgins, republikánský člen Kongresu z Louisiany, na sociálních sítích uvedl, že „svobodný svět ... křesťanský svět... je ve válce“ s „podezřelými islámskými radikály“. Svůj příspěvek ukončil slovy: „Zabijte je všechny.“

Jeho slova doslova vyděsila některé skupiny bojující za lidská práva. „Kongresman Higgins svým komentářem na sociálních sítích pouze rozdýchává antimuslimskou rétoriku, která dosáhla vrcholu po volbách v roce 2016,“ varuje Heidi Beirichová, ředitelka zpravodajské sekce neziskové organizace Southern Poverty Law Center.

„Taková slova mají důsledky i v době, kdy zločiny z nenávisti vůči muslimům vzrostly až 67 procent. Naši volení zástupci musí vydávat prohlášení o jednotě a ne hanobit druhé,“ dodala.

Ředitel pro vládní záležitosti Koncilu pro americko-islámské vztah (CAIR) Robert McCaw řekl, že chce objasnit, s kým přesně je podle Higginse křesťanský svět ve válce. „Odkazuje na zločinecké teroristické skupiny... nebo toto prohlášení zahrnuje všechny muslimy?“ zajímá ho.

I on má obavy a připomíná, že USA žijí v „atmosféře nenávisti“. „Bílý rasista minulý týden zabil dva lidi a zranil další, kteří bránili dvě muslimské dospívající,“ připomněl incident, který před několika dny otřásl Spojenými státy.