Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Pákistánu vynesli trest smrti za rouhání proti islámu

Pákistán
Pákistán
Foto: Pixabay

Islámábád - Soud na východě Pákistánu dnes vynesl rozsudek smrti za rouhání proti islámu.

O život má přijít třicetiletý Tajmúr Razá, který patří k menšinovým šíitským muslimům. S odvoláním na žalobce o tom informovala agentura AP.

Verdikt padl ve městě Bahávalpur na jihu provincie Paňdžáb. Razá byl zatčen loni, protože údajně poslal na facebook hanlivé zprávy o sunnitských duchovních vůdcích a manželkách proroka Mohameda.

V Pákistánu, jako ve většině ostatních muslimských zemích, převažují vyznavači sunnitské větve islámu. Rivalita mezi sunnity a šíity začala v 7. století, kdy propukly neshody ohledně Mohamedova dědice.

Pákistánská vláda v březnu požádala firmy Facebook a Twitter, aby pomohly identifikovat Pákistánce ve vlasti i v zahraničí, kteří sdílejí na těchto sociálních sítích rouhačské komentáře.

Pákistánský zákon proti rouhání zakazuje urážku jakéhokoli náboženství, v praxi je však uplatňován pouze na urážku islámu, uvedla agentura DPA. Za hanobení koránu hrozí doživotní vězení, za urážku Mohameda trest smrti. K popravám sice nakonec zpravidla nedochází, ale obvinění se stávají obětí lynčů.

Témata:  Pákistán trest smrti Islám

Aktuálně se děje

9. května 2024 11:37

V Německu byli napadeni dva politici z protiimigrační strany Alternativa pro Německo

Dva politici z protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD) byli ve středu lehce zraněni při útoku během slavnostní akce před zemským sněmem ve Stuttgartu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy