Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán posílá do Kataru letadla a lodě s potravinami

Katar
Katar
Foto: Pixabay

Dauhá - Írán poslal do Kataru pět letadel s potravinami, další letadlo s jídlem tam odletí dnes, informují s odvoláním na íránské činitele zahraniční tiskové agentury.

Také tři lodě s 350 tunami jídla se chystají odplout z íránského přístavu Bandar Dajr do Kataru, s nímž tento týden několik zemí regionu přerušilo diplomatické styky a uzavřelo s ním hranice i letecké a námořní spojení. Katar blokádu už dříve označil za porušení mezinárodního práva.

"Zatím jsme poslali do Kataru pět nákladních letadel s potravinami, které podléhají rychlé zkáze, jako je ovoce a zelenina. V každém z nich bylo asi 90 tun nákladu. Další letoun bude vyslán dnes," uvedl mluvčí íránských aerolinek Iran Air. Dodal, že v dodávkách se bude pokračovat, dokud bude poptávka. Neupřesnil ale, zda šlo o humanitární pomoc, anebo o obchod.

Katar se tento týden ocitl v izolaci, která ohrožuje i jeho zásobování potravinami. Některé země, včele se Saúdskou Arábii a Egyptem, s ním přerušily diplomatické styky i letecké a námořní spojení. Uzavřela se i katarská pozemní hranice se Saúdskou Arábií, přes kterou šlo zásobování potravinami. V něm je Katar závislý na dovozech.

Témata:  Írán Katar

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy