Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělsko trápí vedra, do Česka se dostanou až po víkendu

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Madrid - Pokud se v těchto dnech chystáte do Španělska, připravte se na velmi vysoké teploty. Nejhorší je situace v centrální části a na jihozápadě Pyrenejského poloostrova, kde má být až 42 stupňů. V noci někde teplota neklesá pod 25 stupňů Celsia.

Vlna veder vrcholí na Pyrenejském poloostrově právě v těchto dnech a podle předpovědí nepoleví dříve než začátkem příštího týdne.

"Maximální teploty jsou v těchto dnech asi sedm až deset stupňů nad normálem pro toto období," citoval mluvčího národní meteorologické agentury Rubéna del Campa španělský list 20minutos.

I nejvyšší noční teploty na jihozápadě podle něj překračují normál pro toto období asi o šest až deset stupňů. Ve velké části Španělska jsou tak tropické noci s teplotami okolo 20 stupňů.

První letošní vlna veder ve Španělsku postihla asi třicet z padesátky provincií, včetně turisticky oblíbených Baleárských ostrovů (tedy Mallorky či Menorky) i Kanárských ostrovů.

Meteorologové varují před vysokým indexem ultrafialového záření, které může způsobit spáleniny kůže. Nejvyšší stupeň 11 má být dnes překročen mimo jiné na atlantickém ostrově Tenerife. Jen o jeden stupeň nižší bude UV index v jihošpanělské Andalusii, v Madridu, Salamance, Barceloně či na Mallorce.

V Madridu několik škol zrušilo kvůli horku odpolední vyučování. V některých tamních školách zaznamenali u dětí případy zvracení, mdloby a úžeh.

Do Česka přijdou vedra po víkendu

Sobota:Oblačno až zataženo, místy přeháňky. Na východě srážky trvalejší. Odpoledne v Čechách od západu ustávání srážek a postupně ubývání oblačnosti, uvedl chmi.cz. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 °C, na východě a severovýchodě kolem 15 °C. Čerstvý severozápadní vítr 4 až 9 m/s, s nárazy kolem 15 m/s bude večer slábnout.

Neděle:Většinou polojasno. Na východě zpočátku až zataženo s doznívajícím deštěm. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s bude večer slábnout.

Pondělí:Jasno až polojasno, na horách při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka:Skoro jasno až polojasno, při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Během období přibývání oblačnosti a srážek. Nejnižší noční teploty 16 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 28 až 32 °C, postupně 23 až 27 °C.

Témata:  počasí Španělsko teplotní rekordy léto

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.