Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politická krize v Rumunsku: Socialisté podali návrh na vyslovení nedůvěry své vládě

Vlajka Rumunska
Vlajka Rumunska
Foto: Pixabay

Bukurešť - Rumunská Sociálnědemokratická strana (PSD) dnes podala v parlamentu návrh na vyslovení nedůvěry své vlastní vládě. Premiér Sorin Grindeanu (43) byl nedávno vyzván, aby odstoupil, to však odmítl. Následně ho PSD vyloučila.

Podporu vládě před několika dny stáhl už také menší koaliční partner sociálních demokratů Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE). Předseda PDS Liviu Dragnea již dříve prohlásil, že ztratil důvěru ve vládu a Grindeanua několikrát vyzval k demisi, ale marně.

Socialisté jsou nespokojeni s tím, že Grindeanu neuspěl s úkolem zmírnit protikorupční zákon, který by ochránil stranické funkcionáře před skládáním účtů za prohřešky z minulosti, kdy byli u moci.

Vláda koncem ledna chtěla dekretem zrušit trestnost některých korupčních činů. Odstartovala tím ale nebývalou vlnu největších demonstrací od pádu komunismu. Kabinet proto začátkem února nařízení stáhl, což má ale ještě schválit parlament, ve kterém mají sociální demokraté jako vítězové prosincových voleb spolehlivou většinu.

Tlak vyvíjí zejména Dragnea, který premiéra Grindeanua doposud podporoval. Dragnea je jedním z politiků, které soud v minulosti pravomocně odsoudil za podvody a podplácení. Nyní čelí obvinění ze zpronevěry státních peněz.

Témata:  Rumunsko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy