reklama

Vojáci s pohádkovým platem

Oba muži, Bruce Jessen a James Mitchell, zaujali profesionální postoj a v oblecích a kravatách o tématu promluvili věcně, popsali barbarské činy na zadržených, na který se spolu s dalšími podíleli, konstatuje prestižní deník. Shrnuje, že se zadrženými se zacházelo tvrdě bez rozdílu, byl na nich například prováděn waterboarding, mlátilo se s nimi o zdi, byli zavíráni do rakví; to vše v honu za informacemi, které znalo jen pár z nich, pokud vůbec někdo. "Jeden z nich zemřel na zřejmé podchlazení, mnoho další bylo nakonec propuštěno bez obvinění," poukazuje editorial.   

Konfrontováni s hrůzami a zbytečností svého jednání se psychologové stáhli k jednomu k nejstarších ospravedlnění války: "Byli jsme vojáci a dělali jsme to, co se nám řeklo," cituje New York Times dr. Jessena. Dodává, že tito vojáci však za své služby obdrželi více než 81 milionů dolarů. 

NY Times nahrávku, která byla pořízena loni v rámci federální žaloby vznesené proti oběma psychologům dvěma bývalými vězni a rodinou třetího, který zemřel v zajetí CIA v Afghánistánu, publikoval v tomto týdnu. Vysvětluje, že Jessen a Mitchell jsou zřejmě jediní lidé, kteří budou čelit smysluplným právním důsledkům za svou roli v jedné z nejtemnějších kapitol moderních amerických dějin. Federální civilní soud má začít 5. září v Spokane a ačkoliv jsou detaily zacházení s desítkami vězňů ze strany kontraktorů amerických zpravodajských služeb již široce známé, je podle vlivného serveru stále mrazivé sledovat oba psychology, jak racionalizují používání těchto technik, které právníci CIAsvého času nazývali "sadistickými a děsivými".

"Myslel jsem si, že mu to nebude příjemné. Naštve to. Nevím, jestli je to bolestivé, ale je to stresující," cituje editorial slova dr. Mittchela o waterboardingu, mučení simulujícím pocit při topení tím, že se osobě s látkou přes hlavu nalévá na obličej voda. Jeden z vězňů si raději nechal zlomit nohu, než aby podstoupil waterboarding, odkazuje prestižní deník na Mittchelovu výpověď.

Trump má o věci jasno

V roce 2002 byl Abú Zabajdáh, o němž si úřady mylně mysleli, že je vůdce al-Káidy, byl této proceduře podroben třiaosmdesátkrát během pár dnů, přičemž podle oficiální zprávy začal trpět křečemi v břiše a nohou, tudíž mu byly zprůchodněny dýchací cesty, načež se muž uchýlil k hysterickým slibům a byl vystresován do té míry, že nedokázal efektivně komunikovat či adekvátně spolupracovat s vyšetřovateli, uvádí New York Times. Podotýká, že Zubajdáh vyšetřovatelům poskytl klíčové informace o spiknutí z 11. září, avšak nikoliv v důsledku waterboardingu, ale v reakci na tradiční vyšetřovací metody, nicméně v domnění, že toho ví více, trýznitelé ve svém jednání pokračovali a věřili, že fyzické týrání jim poskytne dodatečné informace.

Někteří vězni byli připoutáni k trubce na zdi, tudíž celé dny nemohli odpočívat či si lehnout, poukazuje editorial. Odkazuje na Joseho Rodrigueze, vysokého činitele CIA, který zničil videonahrávky z výslechů, jelikož je označil za "odporné" a přirovnal mučení k permanentnímu tréninku v posilovně.

Sulejmán Salim, jeden z mužů, kteří psychology žalují, se rozplakal, když měl popsat své zážitky, konstatuje americké server. Dodává, že Jessen s Mittchelem přesto tvrdí, že jejich metody, které byly zakázány, nezpůsobily žádné trvalé následky, nicméně Salim, stejně jako mnoho dalších bývalých vězňů, stále trpí psychickými problémy, má noční můry, vrací se mu minulost, trápí ho bolesti hlavy a nespavost.      

"Jim a já nechceme pokračovat v tom, co děláme," uvádí newyorský deník Jessenova slova, kterými v průběhu programu dal najevo svou nespokojenost, avšak tlak od tajných služeb byl silný. "Pořád, každý den mi říkali, že ve Spojených státech vybouchne jaderná nálož, protože jsem jim řekl, ať přestanou. Ztratil jsem nervy a myslel si, že to bude moje chyba, pokud v tom nebudou pokračovat," odkazuje editorial na Jessenovu výpověď.

Celkový příběh mučicích programů zřejmě nebude nikdy publikován, očekává New York Times. Připomíná, že tento měsíc začala Trumpova administrativa vracet do Kongresu kopie tajné senátní zprávy z roku 2014, přičemž mají být raději uloženy pod zámek, a Trump bez jakékoliv expertizy o smutné historii mučení svého času dokonce slíbil návrat waterboardingu a dalších metod zakázaných prezidentem Obamou.    

Za nechutnosti mučícího programu nese odpovědnost mnoho lidí, ale většina z nich nikdy neponese právní důsledky, soudí prestižní server. Žalobu proti Jessenovi a Mittchelovi tak označuje za možná poslední příležitost hnát někoho k odpovědnosti.