Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O královskou korunu nikdo nestojí? Princ Harry prozradil tajemství své rodiny

Cressida Bonasová s princem Harrym
Cressida Bonasová s princem Harrym
Foto: The Telegraph

Nikdo se nehrne na královský trůn, královská rodina se potřebuje posunout do 21. století a trauma ze smrti princezny Diany. O tom všem mluvil princ Harry s novinářkou Angelou Levin pro server Newsweek.

Podle serveru Newsweek je Harry rozhodnutý posunout britskou monarchii do 21. století, toho chce dosáhnout spolu princem Williamem a jeho ženou Kate. „Chceme pokračovat v tom, čeho dosáhla královna, ale nebudeme se snažit ji kopírovat,“ vysvětlil.

Modernizaci však nechtějí kvůli sobě, dělají to, co je správné pro lid Anglie. „Jestli někdo z rodiny chce být král nebo královna? Nemyslím si, ale až přijde čas, splníme svou povinnost.“ Povinnosti se pravděpodobně ujme prince William.

Po smrti princezny Diany v roce 1997 měl Harry množství problémů. Smrt jeho matky ho přitom velice ovlivnila a její pohřeb byl pro něho traumatický zážitek. „Nemyslím si, že by to někdo měl chtít po dítěti,“ okomentoval to, že šel v průvodu za rakví své matky, vystavený kamerám i lidem. Smutek a trauma v sobě dlouho dusil, nyní se však rozhodl to změnit. A pokračovat v tom, co jeho matka začala.

Harry se začal angažovat v v charitě, navíc se spolu s Williamem, Kate a britskou vládou snaží eliminovat stigma, které se vznáší nad tématem mentálních problémů. Harry psychologickou pomoc vyhledal ve svých 28 letech a myslí si, že mu pomáhá i jeho účast na charitativních činnostech.

Nechce se zaměřit na hodně problémů najednou, protože to podle něho nemá smysl. „Nechceme se jen objevit, potřást si s každým rukama, ale nezapojit se,“ vyjasnil. Myslí si, že je důležité nakládat se svým časem moudře.

Na rozdíl od svého staršího bratra, který má se svou rodinou byt o 22 pokojích v Buckinghamském paláci, žije Harry dvoupokojovém domku v centru Londýna. Je vděčný své matce, že ho seznámila s tím, jaký je běžný život. „Díky ní nejsem úplně odtržený od reality. Jsem rozhodnutý mít co nejběžnější život a umožnit ho i svým dětem, pokud je budu mít,“ prohlásil.

Témata:  Princ Harry princezna Diana královská rodina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy