Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělsko hlásí rekordně teplé moře, u Tarragony má 27 stupňů

Španělsko
Španělsko
Foto: INT

Madrid - Pokud míříte na dovolenou do Španělska a těšíte se, jak se zchladíte v moři, patrně budete zklamaní. Teplota vody u španělských břehů je v těchto dnech nebývale vysoká. Týká se to nejen Středozemního moře, ale i Atlantiku.

Nejvyšší teplotu moře z celého Pyrenejského poloostrova - 27 stupňů - registruje španělského ministerstvo pro rozvoj nyní na severovýchodě země u katalánské Tarragony. Na jihu země u Almeríe má přitom Středozemní moře nyní "jen" 24 stupňů, což je skoro stejně jako má Atlantik u břehů Baskicka. Tam naměřila vládní bójka u Bilbaa tento měsíc přes 23 stupňů.

Ve Španělsku byly tento měsíc i rekordně vysoké teploty, které někde dosahovaly až 40 stupňů a v noci v místech neklesaly pod 25 stupňů Celsia. Tento týden se ale ochladilo, například v Madridu o více než deset stupňů (pod 25 stupňů), v jihošpanělské Seville je ale stále přes třicet stupňů Celsia.

Podle klimatoložky Any Casalové je pravděpodobné, že ještě větší nárůsty teplot moře pro dané období budou zaznamenány v září a říjnu. "Moře stojí hodně úsilí udržet si teplotu a znovu se ochladit," uvedla.

Profesor z univerzity v Oviedu varuje, že to může vést k úbytku mořské fauny a k problémům pro migrující druhy živočichů, například některé želvy. "Dalším nebezpečím se může stát invaze živočišných druhů, které v této oblasti normálně nežijí," uvedl mořský ekolog José Luis Acuňa.

Témata:  Španělsko moře počasí

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy