Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šíření eboly v Kongu už nehrozí, 42 dní nebyl zaznamenán nový případ

Ebola, ilustrační fotografie
Ebola, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Kinshasa - Úřady v Kongu už 42 dní nezaznamenaly nový případ eboly, výstraha kvůli smrtelnému onemocnění tak byla odvolána.

V zemi nákaza začátkem května vypukla již po osmé. V odlehlých lesích na severovýchodě Konga ebole podlehli čtyři lidé z celkem osmi infikovaných.

Konžské úřady letos schválily nasazení nové vakcíny proti ebole. Ta ale kvůli malému počtu nakažených nakonec využita nebyla. Propuknutí nemoci se podle lékařů podařilo dostat rychle pod kontrolu především proto, že se nakazili lidé ve velmi odlehlém regionu.

Ebola je jednou z nejobávanějších nemocí na světě. Je vysoce nakažlivá a úmrtnost na ni dosahuje až 90 procent. Nejhorší epidemie se rozšířila od začátku prosince 2013 v západní Africe. Ebole za více než dva roky podlehlo přes 11.300 lidí z více než 29.000 nakažených.

Témata:  ebola Kongo EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy