Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelský prezident Maduro po protestech zvýšil minimální mzdu o polovinu

Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Foto: larepublicaonline.com

Caracas - Venezuelský prezident Nicolás Maduro se snaží uklidnit napětí v zemi a zvýšil minimální mzdu o 50 procent. Nyní budou lidé brát nejméně 250.000 bolívarů (necelých 800 korun) měsíčně. Venezuela se potýká s vleklou ekonomickou a politickou krizí. Každý den se konají demonstrace, zahynulo při nich už přes sto lidí.

Maduro chce ustát protesty a zároveň usiluje o získání podpory pro své plány na kontroverzní změny ústavy. V nedělní televizní show oznámil, že minimální mzda se ještě tento měsíc zvedne o polovinu. Tento měsíc jde už o třetí zvýšení mezd v situaci, kdy inflace dosahuje trojciferných čísel.

Během posledních tří měsíců zemřelo při protestech usilujících o odchod Madura 81 lidí, uvádějí oficiální statistiky. Podle venezuelské organizace Observatorio Venezolano de Conflictividad Social (OVCS) ale od 1. dubna k 29. červnu při střech demonstrantů s policií ovšem zahynulo 104 lidí, další tisíce byly zraněny a 3278 osob bylo zadrženo.

Opozice se už přes rok snaží o vypsání nových voleb či o referendum o odvolání prezidenta, jehož viní z autoritářské vlády i z hluboké ekonomické krize, v níž Venezuelané trpí nedostatkem základních potravin i léků.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro minimální mzda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy