Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Provládní výtržníci vtrhli do venezuelské sněmovny, zranili pět poslanců

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Do budovy venezuelského parlamentu, který ovládá opozice, dnes vniklo několik desítek příznivců vlády vyzbrojených tyčemi. Incident, při nemž bylo zraněno pět poslanců, se stal během mimořádného zasedání u příležitosti dne nezávislosti.

Opozice kontroluje sněmovnu od voleb v roce 2015, parlament je od té doby ohniskem kritiky autoritářského prezidenta Nicoláse Madura.

Do parlamentu dnes vtrhly desítky osob s holemi a kameny v rukou, někteří útočníci byli maskovaní. Výtržníci byli oblečeni v červeném, což je barva vládních socialistů. V zahradě parlamentu házeli petardy a vznikl chaos, píše AFP. Podle venezuelských médií utrpěli zranění i někteří členové ochranky a novináři.

Dnešní incident se stal podle serveru BBC News v době, kdy měl Maduro projev na vojenské přehlídce na jiném místě v metropoli Caracasu.

Nepokoje ve Venezuele stižené politickou a ekonomickou krizí vyvolává záměr Madura zřídit ústavodárné shromáždění, které by mohlo změnit ústavu. To však opozice vnímá jako Madurovu snahu o upevnění moci.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy