Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podporovatelé Madura ukončili obléhání venezuelského parlamentu

Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Foto: larepublicaonline.com

Caracas - Středeční útok na parlament v Caracasu venezuelský prezident Nicolás Maduro odsoudil a nařídil jeho vyšetření. Část lidí zadržovaných provládními výtržníky v opozicí kontrolovaném zákonodárném sboru mohla sněmovnu opustit.

Neupřesněný počet osob opustilo sněmovnu ve středu za soumraku. Před tím je několik hodin držela uvnitř budovy skupina asi 30 ozbrojených příznivců vlády. Podle agentury AFP mohli odejít zřejmě všichni poslanci, novináři a zaměstnanci parlamentu, neboť jej útočníci po devíti hodinách přestali blokovat.

Předseda sněmovny Julio Borges řekl, že uvnitř zákonodárného sboru bylo obléháno přes 350 politiků, novinářů a hostů. Pětice zraněných opozičních poslanců je v nemocnici, dodal.

Výtržníci vnikli do parlamentu během mimořádného zasedání u příležitosti dne nezávislosti. Byli oblečeni v červeném, což je barva vládních socialistů. V zahradě parlamentu házeli petardy a vznikl chaos. Při potyčkách utrpělo zranění i šest pracovníků sněmovny, kterou opozice kontroluje od voleb v roce 2015.

Parlament před středečním incidentem ještě stihl schválit konání symbolického referenda 16. července. Chce tak umožnit voličům, aby vyjádřili nesouhlas s kontroverzním plánem Madura změnit ústavu.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro násilí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy