reklama

Jako vatikánský mluvčí působil Navarro-Valls mezi lety 1984 a 2006, tedy téměř během celého pontifikátu Jana Pavla II.. Jeho odpůrci jej obviňovali, že využívá své funkce v ultrakonzervativním pojetí a interpretuje papežova poselství po svém.

Benedikt XVI. jej po svém zvolení v dubnu 2005 ponechal v úřadu, neboť chtěl zajistit kontinuitu v čele církve. Vztahy mezi nových papežem a mluvčím ale nebyly tak silné a Navarro-Valls několikrát vyjádřil přání z úřadu odejít, což učinil v červenci 2006.

Navarro-Valls patřil k Opus Dei, jejíhož zakladatele Josemaríu Escrivá de Balaguera prohlásil v roce 2002 Jan Pavel II. za svatého. Organizace se sídlem v Římě má po celém světě asi 87.000 členů, jejich seznam je ale tajný a vstup mezi ně složitý. Organizace ale bývá obviňována z elitářství a zasahování do politiky.

Kritiku si Opus Dei vysloužila i kvůli působení svých členů v ultrapravicových vládách, například za frankistické diktatury (1939-1975) ve Španělsku či v 70. letech v Latinské Americe. K Opus Dei patří i současný mluvčí Vatikánu Američan Greg Burke.