Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hysterie kolem deportovaných migrantů? USA riskují, že obětují svou duši i bezpečnost, varuje expert

USA
USA
Foto: Pixabay

Americký prezident Donald Trump byl zvolen na základě volání po větších deportacích nelegálních přistěhovalců, kteří se dopouštějí zločinů, a příslibu větší aktivity v zamezování jejich příchodu, konstatuje vojenský historik a analytik Max Boot. V komentáři pro server Commentary Magazine vysvětluje, že teoreticky o Trumpových myšlenkách není důvod příliš debatovat, jelikož jen málo Američanů - vyjma nejextrémnějších proimigračních aktivistů - zpochybňuje potřebu chránit státní hranice a vyhostit cizí zločince.

Neobětujme humanitu a rozum

V boji za zabezpečené hranice bychom nicméně podle historika neměli obětovat humanitu či selský rozum. Jako příklad uvádí Boot případ šesti dospívajících afghánských dívek, které sestavily robota a přihlásily ho do mezinárodní robotické soutěže, která proběhne tento měsíc ve Washingtonu.

"Musely cestovat 500 mil z domova ve městě Herát do Kábulu, aby na americké ambasádě požádaly o víza - ta cesta není vůbec bezpečná a přesto ji podnikly dvakrát," píše analytik. Poukazuje, že dívky si musely objednat součástky v zahraničí a jejich doručení trvalo mimořádně dlouho, jelikož jsou snadno zaměnitelné za komponenty pro výrobu výbušnin; přesto se Afghánky velmi snažily, robota postavily a posléze je zdrtilo, když zjistily, že americké ministerstvo zahraničí jim víza neudělilo.

Případ je o to víc nepochopitelný a srdceryvný vzhledem k tomu, že vzdělávání dívek - zakázaná za vlády Talibanu - je jedním z největších úspěchů státu budovaného po roce 2001 za ohromných amerických obětí a prostředků, deklaruje Boot. Dodává, že sotva jde o ojedinělou ukázku "dočasného šílenství" pramenícího z nových Trumpových tvrdších imigračních iniciativ.

Expert také poukazuje na Radwana Zjadeha, který je přesně tím Syřanem, kterého by Spojené státy měly rády vidět na svém území. "Je to mladý, liberální, proamerický aktivista. Žije v USA celé desetiletí a jeho tři děti se tam narodily," vysvětluje analytik. Kritizuje, že americké imigrační úřady mu nyní oznámily, že může být brzy deportován, jelikož poskytl materiální pomoc nejmenované teroristické organizaci. Tou jsou myšleny Svobodná syrská armáda a syrské Muslimské bratrstvo, které podle amerických úřadů "užívají zbraně s cílem ohrozit bezpečnost syrských vládních představitelů", cituje Boot. Doplňuje, že úřady již ponechaly stranou, že mnoho těch zbraní poskytly Svobodné syrské armádě právě Spojené státy.

Zjadehovo spojení s uvedenými skupinami pramení z jeho organizování konferencí syrské opozice v letech 2012 a 2013 v Istanbulu, které přitom sponzorovaly americká a kanadská vláda, zdůrazňuje historik. Odkazuje na editorial deníku Washington Post, podle něhož byl Zjadeh fakticky obviněn z terorismu za to, že jednal na základě amerických urgencí a snažil se sjednotit Spojenými státy podporované syrské opoziční představitele.

Jde o bezpečnost země

"V rámci této hysterie USA riskují, že obětují nejen svou duši, ale také svou bezpečnost," varuje Boot. Připomíná, že Pentagon v roce 2009 zahájil program s názvem Vojenské vyhodnocování klíčových národních zájmů, v jehož rámci vytipovává cizince se zásadními schopnostmi pro americkou armádu, kteří výměnou za svou službu získávají rychleji americké občanství.                  

Od té doby v rámci programu čestně a statečně sloužilo více než 10.400 vojáků, kteří poskytli zásadní znalosti na poli medicíny či překladů z čínštiny, paštunštiny a ruštiny, které jsou mezi v Americe narozenými rekruty velmi vzácné, konstatuje analytik. Kritizuje, že Pentagon nyní přesto zvažuje zrušení smlouvy pro zhruba tisíc rekrutů, kteří jsou připraveni zahájit základní výcvik, a tím je vystavuje riziku deportace.

Dané případy jsou výsledkem činnosti tří amerických resortů, uvádí Boot. Ministerstvo zahraničí Rexe Tillersona je podle něj zodpovědné za nevydání víz afghánskému dívčímu robotickému týmu, ministerstvo vnitřní bezpečnosti Jihna Kellyho zase nese odpovědnost za oznámení pravděpodobné o brzké deportaci Radwena Zjadeha a ministerstvu obrany Jima Mattise jde na vrub možné zrušení vojenské služby tisícovky v zahraničí narozených dobrovolníků.

"Dobrou zprávou je, že žádné z těchto rozhodnutích není nezvratné - zatím," zdůrazňuje odborník. Konstatuje, že příslušné americké vládní úřady mají stále čas na to, aby projevily určitou humanitu a selský rozum. Podle Boota totiž hrozí riziko, že pokud bude Amerika prosazovat iracionální přistěhovaleckou politiku, může přijít o rozum.

Témata:  USA Imigranti z Afriky a Blízkého Východu

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy