Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obchodní deficit USA klesl. Vývoz je nejvyšší za dva roky, oproti očekávání ale vzniklo méně pracovních míst

Ekonomický propad, ilustrační fotografie
Ekonomický propad, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

New York - Soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech vytvořili v červnu asi 158.000 nových pracovních míst. To je méně, než se čekalo a mnohem méně než v předchozím měsíci. Obchodní deficit USA v květnu klesl o 2,3 procenta na 46,5 miliardy dolarů (zhruba 1,1 bilionu Kč).

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že vznikne zhruba 185.000 pracovních příležitostí. Jejich odhady se pohybovaly od 140.000 do 233.000 míst. Organizace ADP současně revidovala směrem dolů údaj za květen na 230.000 míst z původních 253.000. Vznik nových pracovních míst sice zpomalil, stále však zůstává dostatečně zdraví na to, aby míra nezaměstnanosti pokračovala v poklesu.

Nejvíce míst vzniklo ve službách, jako v oblasti vzdělávání, zdravotní péče, v hotelech a restaurací. Firmy ve zpracovatelském sektoru vytvořily 6000 nových mís. Ve stavebním a těžařském sektoru, včetně těžby ropy a plynu, naopak 6000 míst zaniklo.

V pátek bude zveřejněna zpráva amerického ministerstva práce o celkovém vývoji červnové nezaměstnanosti. Ta zahrnuje soukromý i veřejný sektor. Analytici očekávají, že vzniklo zhruba 179.000 pracovních míst a že míra nezaměstnanosti zůstane na květnové úrovni 4,3 procenta.

Export zboží a služeb ze Spojených států v květnu vzrostl o 0,4 procenta na 192 miliard dolarů. To představuje jeho nejvyšší úroveň od dubna 2015. Import se naopak snížil o 0,1 procenta na 238,5 miliardy dolarů, napsala agentura Reuters.

Pokles v květnu zaznamenal rovněž politicky citlivý schodek v obchodování s Čínou. Ten se snížil o 6,2 procenta na 30,1 miliardy dolarů. Deficit v obchodování s Mexikem naopak vzrostl o 5,6 procenta na 6,8 miliardy dolarů, upozornila agentura AP.

Americký prezident Donald Trump během své předvolební kampaně slíbil snížení obchodního deficitu. Pohrozil zavedením odvetných cel na dovoz z Číny, Mexika a dalších zemí, které obvinil z nepoctivých obchodních praktik.

Témata:  USA ekonomika nezaměstnanost

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 10:14

Zimní počasí je zpět. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

Do Česka se v dalších dnech v plné síle vrátí zimní počasí. Na horách bude sněžit tak vydatně, že mohou napadnout desítky centimetrů sněhu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy