Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Běh s býky v Pamploně pokračuje, další 4 zranění

Španělský venkov
Španělský venkov
Foto: Karel Bařina, EuroZprávy.cz

Pamplona (Španělsko) - Ani třetí letošní běh s býky v severošpanělské Pamploně nezůstal bez zraněných. S újmou na zdraví dnes odcházeli čtyři lidé, tedy méně než v sobotu.

V rámci týdenních oslav svatého Fermína, které skončí 14. července, se ještě chystá pět běhů.

Dnešní úprk desítek mužů s býky ulicemi města trval jen dvě minuty a 22 vteřin. Obvykle se přitom tato svérázná adrenalinová zábava protáhne na tři až pět minut.

Býci tentokrát pocházeli z ranče Puerto de San Lorenzo a stádo vedl samec zvaný Hurikán.

Součástí oslav jsou i býčí zápasy, proti kterým v Pamploně před čtyřmi dny protestovali ochránci zvířat. Přibližně stovka polonahých mužů a žen s popsanými těly a rohy připevněnými na hlavách rozptýlila na náměstí červený prach symbolizující krev zabitých býků.

Historie festivalu, zvaného sanfermines, který světově zpopularizoval americký spisovatel Ernest Hemingway v roce 1926 románem Fiesta, sahá až do 14. století. Tehdy se ale ještě památka svatého Fermína připomínala v říjnu. Na současný termín od 7. do 14. července byly slavnosti přesunuty koncem 16. století kvůli lepšímu počasí.

Témata:  Španělsko běh býků v ulicích Pamplony Korida

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy