Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vatikán připomněl, jaké jsou platné normy pro hostie

Vatikán, ilustrační foto
Vatikán, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Vatikán/Praha - Římskokatolická církev připomněla svým diecézím potřebu dohledu nad kvalitou a obsahem hostií a mešního vína, aby splňovaly stanovené normy.

Učinila tak z obav před nespolehlivostí výroby v případě, že pocházejí volně z obchodů či z internetu. Chléb má například být nekvašený, čistě pšeničný a čerstvě upečený, spolu s vínem je ale k jeho výrobě povoleno využít geneticky modifikovaných organismů. Upozornil na to vatikánský rozhlas.

"Zatímco donedávna byla příprava hostií a vína pro eucharistii téměř výsadou řeholních komunit, dnes je lze získávat v obchodech nebo objednat přes internet," uvedlo Rádio Vaticana. Proto je nutné, aby kvalitu garantovaly příslušné certifikáty, které zajistí, že výrobci dodržují závazné normy. Vatikán doporučil, aby k zajištění dozoru byly pověřeny příslušné církevní instituce.

V okružním listu, který v sobotu zveřejnila Kongregace pro bohoslužbu a svátosti, se také uvádí, že zatímco hostie zcela zbavené lepku "jsou neplatnou eucharistickou matérií", hostie s jeho sníženým obsahem, kde jeho množství dostačuje "k upečení chleba", aniž by bylo nutné dodávat další přísady, používat lze. Mluvčí České biskupské konference Ondřej Mléčka upozornil, že pro věřící, kteří trpí celiakií, se nic nemění.

Témata:  Vatikán křesťanství

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy