Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Íránský onkolog přijel do USA kvůli výzkumu, úřady ho do země nevpustily

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Teherán – Američané nevpustili na území USA íránského odborníka na léčbu dětské rakoviny, který do Spojených států přicestoval i s rodinou. Informovala o tom dnes íránská televize. 

Lékař Mohsen Dehnaví byl podle agenturních zpráv v době svých studií velitelem dobrovolnických polovojenských oddílů. Do USA přicestoval s manželkou a několika jejich malými dětmi. Na letišti v Bostunu byla ale rodina v pondělí zadržena a později poslána zpět do Íránu.

Dehnaví na teheránském letišti po návratu řekl, že smyslem jeho cesty do USA byl výhradně výzkum a věda. „Náš výzkum se týká zdraví a záchrany lidí nemocných rakovinou. Zabránili nám ve vstupu navzdory snahám amerických akademických kruhů," řekl Íránec. Do USA se vydal s platným vízem a pracovat měl začít v bostonské dětské nemocnici. Vízum prý získal v březnu a s americkými experty je v kontaktu dva roky.

Americké celní úřady k tomu uvedly, že případ nesouvisí s plněním dekretu prezidenta Donalda Trumpa o omezení vstupu lidí ze šesti zemí, mezi nimiž je Írán. Důvod deportace rodiny ale neodůvodnily. Podle íránské televize se o Dehnavím zmiňuje zpráva íránské agentury Fars stará několik let. V ní je Dehnaví označen za velitele studentské jednotky basídžů, což jsou dobrovolné milice napojené na revoluční gardy. Dehnaví oddílům velel, když studoval na univerzitě v roce 2007. O šest let později se podílel na kampani neúspěšného kandidáta prezidentských voleb konzervativce Saída Džalílího.

Dehnaví řekl, že byl i s rodinou v Bostonu 30 hodin držen v podmínkách podobných vazbě, nemohli prý nikomu zavolat ani odejít z místnost. „Řekli mi, že je jim jasné, že jsem významný výzkumný pracovník v oboru dětské onkologie, což je zcela humanitární obor, ale že mne nemohou nechat vstoupit na území kvůli stávajícím bezpečnostním předpisům," uvedl Dehnaví.

Někdejší šéf americké diplomacie John Kerry označil tento případ za „tragický". „Do USA přijíždí lékař, aby zachraňoval životy, a stane se toto," napsal na twitteru.

Témata:  USA Írán

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy