Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opozice ve Venezuele se připravuje na dnešní neformální referendum

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Ve Venezuela se dnes koná neoficiální referendum o záměru vlády svolat Ústavodárné shromáždění. Zájem je mezi lidmi veliký, mají ovšem obavy z postihů ze strany příznivců režimu.

Konání referenda, v němž se mají voliči vyjádřit i k pokračování vlády prezidenta Nicoláse Madura, schválil parlament, jehož autoritu ale vláda a nejvyšší soud neuznává.

Dnešní plebiscit je reakcí na plán vlády uspořádat 30. července volby do nového orgánu zvaného Ústavodárné shromáždění. Opozice bude tyto volby bojkotovat jako nedemokratické, neboť způsob jejich konání stanovil prezidentský dekret a volební komise nakloněná vládě.

Voliči mají v dnešním hlasování odpovědět na tři otázky: zda jsou pro svolání Ústavodárného shromáždění bez předchozího schválení v referendu, zda mají být nové volby a zda chtějí, aby armáda bránila ústavu z roku 1999 a podporovala parlament.

Podle agentury Reuters je o referendum zájem, dobrovolníci nabízejí své automobily k dopravě hlasujících. Mnozí státní zaměstnanci se snaží účast v referendu skrývat před svými zaměstnavateli a kolegy podporujícími socialistickou vládu. Podle Reuters se někteří Venezuelané nezdráhají využít převleků, aby se vyhnuli postihům.

Po referendu proti tehdejšímu prezidentu Hugovi Chávezovi v roce 2004 vláda nechala zveřejnit seznam více než dvou milionů lidí hlasujících proti hlavě státu, kteří pak přišli o práci nebo byli vystaveni jiným ústrkům.

Témata:  Venezuela referendum Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy