reklama

Nedělní plebiscit byl reakcí na plán vlády uspořádat 30. července volby do nového orgánu zvaného Ústavodárné shromáždění. Opozice bude tyto volby bojkotovat jako nedemokratické, neboť způsob jejich konání stanovil prezidentský dekret a volební komise nakloněná vládě.

Voliči v referendu drtivou většinou odmítli svolání nového shromáždění, vyzvali armádu k ochraně stávající ústavy a podpořili konání voleb ještě před vypršením Madurova mandátu na počátku roku 2019, uvedli akademici monitorující hlasování.

Nedělní hlasování zastínily násilnosti. Před jednou z volebních místností stoupenci vlády na motocyklech stříleli do lidí a zabili 61letou ženu a další čtyři lidi zranili.

Konání nedělního plebiscitu schválil parlament, jehož autoritu ale vláda a nejvyšší soud neuznává. Je tak neoficiální. Účast na referendu byla nižší než počet těch, kteří v nedávných parlamentních volbách hlasovali pro nakonec vítěznou opozici. Tehdy volilo opoziční kandidáty zhruba 7,7 milionu obyvatel téměř 29 milionové země.