Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Okradli nemocnici Ježíšek. Teď dva muže Vatikán soudí, hrozí jim pět let za mřížemi

Vatikán, ilustrační foto
Vatikán, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Vatikán - Ve Vatikánu dnes začal soud s bývalým předsedou nadace římské dětské nemocnice Giuseppem Profitim a jejím někdejším pokladníkem Massimem Spinou. Podle vatikánského státního zástupce obžalovaní připravili nadaci o částku 422.000 eur (11 milionů Kč). Hrozí jim až pět let vězení a pokuta ve výši od 5000 eur.

Finance určené římské pediatrické nemocnici Bambino Gesú (Ježíšek), která patří Vatikánu, použili na rekonstrukci bytu kardinála Tarcisia Bertoneho. Z renovace údajně navíc profitovala stavební firma známého obou mužů.

Bertone byl v době pontifikátu Benedikta XVI. státním sekretářem, tedy jedním z nejmocnějších mužů ve Vatikánu. Z funkce byl odvolán v roce 2013, osm měsíců po zvolení současného papeže Františka.

Bertone tvrdí, že o zpronevěře peněz nevěděl. V roce 2015 ale věnoval nemocnici 150.000 eur (3,9 milionu Kč), i když tehdy sdělil, že nejde o náhradu za zpronevěřené peníze, nýbrž o dobrovolný dar.

Profiti přiznal, k jakému účelu byly peníze použity, avšak řekl také, že jelikož šlo o investici, nadace spravující nemocnici získala právo zrenovovaný byt použít pro své akce k získávání financí pro nemocnici.

Témata:  Vatikán zpronevěra EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy