Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chorvatsko podle Slovinska porušuje soudem určenou hranici

Chorvatsko
Chorvatsko
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Lublaň - Chorvatsko podle Slovinska porušuje nově stanovený úsek hranice mezi oběma zeměmi v části Piranského zálivu v Jaderském moři.

V oblasti totiž zřejmě nadále působí chorvatská pobřežní stráž navzdory rozhodnutí Mezinárodního arbitrážního soudu, který koncem června přiznal Slovinsku značnou část Piranského zálivu a koridor, jenž poskytuje přístup na otevřené moře. Slovinsko o situaci plánuje informovat Evropskou komisi, napsala dnes agentura AP.

O tuto vodní plochu v Jaderském moři vedou země spor už od získání nezávislosti na bývalé Jugoslávii v roce 1991. V roce 2008 kvůli sporu Slovinsko několik měsíců blokovalo rozhovory o přijetí Chorvatska do EU. Na arbitráži se obě země nakonec dohodly v listopadu 2009 a Slovinci s ní v létě následujícího roku těsnou většinou vyslovili souhlas v referendu.

Chorvatsko soud v roce 2015 ale označilo za zkompromitovaný a arbitráž odmítlo. Chorvatská média totiž krátce předtím zveřejnila přepis rozhovoru, při němž se prý slovinský zástupce v arbitrážním soudu Jernej Sekolec domlouval s pověřenkyní slovinského ministerstva zahraničí na taktice dalšího postupu a působení na ostatní arbitry.

Témata:  Chorvatsko Slovinsko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy