reklama

K vyzvednutí ostatků došlo na popud 61leté Pilar Abelové, která tvrdí, že je dcerou excentrického Katalánce; v červnu vyhrála soud, jenž nařídit test DNA.

Abelová, která osm let v pořadu místní televize věštila z karet, se snaží dokázat, že je Dalího dcerou už přes deset let. Malíř měl údajně v roce 1955 poměr s její matkou, která pracovala jako pomocnice v domácnosti u jeho přátel v Port Lligatu.

Exhumace vůbec nebyla snadná. Jedenapůltonový náhrobek musely z krypty pod Dalího muzeem, vyzvednout jeřáby. Operace se uskutečnila pod rouškou tmy, médiím byl na místo zapovězen vstup, nad budovou byly rozvinuty plachty, aby z výšky nemohly špehovat drony. Vyzvednutí ostatků se účastnilo pouze 15 osob, které u sebe nesměly mít ani telefony, ani fotoaparáty.

"S nervozitou jsem očekával, co uvidím, a nakonec jsem byl dočista ohromený. Když se vynořil knírek (...) bylo to jako zázrak," řekl soudní lékař Narcís Bardalet. "Před očima se mi zjevil Salvador Dalí, jeho kštice a nakroucený knírek byl pořád v poloze hodinových ručiček deset po desáté," dodal.