Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protesty ve Venezuele pokračují. Opozice vyhlásila dvoudenní stávku

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuelská opozice vyhlásila na příští týden dvoudenní stávku namířenou proti vládě prezidenta Nicoláse Madura.

Stávka je součástí protestů, které mají prezidenta přimět ke zrušení kontroverzních voleb do nového Ústavodárného shromáždění. To by mělo nahradit nynější parlament, který kontroluje opozice.

Stávka se má konat ve středu a ve čtvrtek. Opozice navíc na pondělí a pátek plánuje protestní pochody. "Venezuelský lid se nevzdává, je statečný, vystoupí na obranu demokracie a ústavy," prohlásil opoziční zákonodárce Simon Calzadilla.

Opozice již tento týden uskutečnila jednodenní stávku, během které byli zabiti nejméně tři lidé. Podle páteční zprávy venezuelské prokuratury si protivládní protesty, které vypukly na počátku dubna, vyžádaly již stovku obětí.

Násilnosti pokračovaly také v sobotu. Na demonstraci v Caracasu byl zraněn mladý houslista, který se stal jedním ze symbolů protestů, když uprostřed potyček hrával na své housle státní hymnu. Zranění utrpěli i další lidé, včetně novinářů, napsala agentura DPA.

Témata:  Venezuela demonstrace ve Venezuele Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy