Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spojené státy provedou další zkoušku systému THAAD

Vyspělý americký protiraketový štít THAAD
Vyspělý americký protiraketový štít THAAD
Foto: mda.mil

Washington - Spojené státy zřejmě již o nadcházejícím víkendu provedou další zkoušku svého protiraketového systému THAAD, který slouží k ochraně před střelami krátkého a středního doletu.

Vyplývá to z oznámení americké pobřežní stráže, napsala dnes agentura AP. Zkouška se uskuteční v době vyhroceného napětí na Korejském poloostrově, kdy KLDR odmítá ustoupit mezinárodnímu tlaku, aby se vzdala svého raketového a jaderného programu.

Avízo pobřežní stráže doporučuje rejdařům, aby nechali uvolněný pruh oceánu mezi mezi Havají a aljašským ostrovem Kodiak, kde je velká základna amerických ozbrojených sil.

Na počátku července již USA provedly jeden úspěšný test systému THAAD, při kterém byla zneškodněna raketa středního doletu. Při této zkoušce protiraketová obrana odpálila dvě střely, jedna byla určena k likvidaci rakety a druhá pak k ověření operačních postupů. Nový test bude zaměřen rovněž na rakety středního doletu, tentokrát ale na jejich slabší verzi.

Témata:  USA protiraketový štít THAAD

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy