Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelská opozice jmenovala soudce. Maduro jim vyhrožuje vězením

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuelský prezident Nicolás Maduro pohrozil všem soudcům, které jmenoval v pátek opozicí ovládaný parlament, že skončí ve vězení.

"Všichni skončí ve vězení, jeden po druhém. Všem zmrazíme majetky a účty a nikdo je nebude hájit," pohrozil Maduro ve svém pravidelném týdenním pořadu v televizi. Páteční jmenování 33 členů nejvyššího soudu parlamentem označil Maduro za neplatné.

Parlament, v němž má od loňského ledna většinu opozice, naopak považuje za neplatné jmenování dosavadních členů nejvyššího soudu. Ty jmenoval odstupující parlament o Vánocích roku 2015 na mimořádném zasedání poté, co už bylo jasné, že v novém parlametu ztratí vládní socialisté většinu.

Právě tito soudci, naklonění prezidentovi Madurovi, už přes rok a půl blokují práci současných poslanců tím, že ruší, respektive neuznávají jimi přijaté zákony. To je jednou z příčin současných protivládních protestů, které vypukly v dubnu a dosud si vyžádaly přes sto obětí.

V sobotu zatkli agenti tajné služby Sebin jednoho z nově jmenovaných soudců, univerzitního profesora práva Ángela Zerpu. Podle jeho rodiny nebyl dosud jim, ani jeho advokátům umožněn kontakt se zatčeným, nebylo jim ani sděleno žádné obvinění.

Venezuelský prezident v neděli rovněž obvinil opozici z toho, že se snaží v zemi vytvořit paralelní stát. Podle analytiků přitom právě Maduro prohlubuje politickou krizi a přilévá olej do ohně protestům v ulicích, když se snaží vytvořit nový orgán, takzvané Ústavodárné shromáždění. Očekává se totiž, že tento orgán vyhlásí rozpuštění současného parlamentu a vytvoří novou ústavu, která pomůže Madurovi udržet se u moci. Příští rok by se měly konat prezidentské volby.

Opozice volby do Ústavodárného shromáždění bojkotuje, protože je považuje za nedemokratické. 

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy