reklama

Opozice se dvoudenní stávkou, na níž má v pátek navázat velký protestní pochod v Caracasu, snaží zabránit vládnímu plánu na vytvoření nového zákonodárného orgánu. V současném parlamentu má totiž vládní socialistická strana menšinu a nový orgán zřejmě socialisté ovládnou, jednak kvůli způsobu voleb do něj a také kvůli bojkotu opozice.

Způsob voleb stanovil prezidentský dekret a prezidentovi Nicolási Madurovi nakloněná národní volební komise, v minulosti přitom zrod podobného orgánu schvalovalo referendum.

Opozice má strach, že Ústavodárné shromáždění rozpustí současný parlament a přepíše ústavu tak, že prezident Maduro zůstane u moci a ještě více upevní svůj autoritářský způsob vlády.

Na středečním zasedání Organizace amerických států (OAS) předložilo 13 zemí včetně USA, Argentiny, Brazílie, Kanady či Mexika prohlášení, v němž označují postup prosazovaný Madurem za konečnou demontáž demokratických institucí. USA navíc ve středu uvalily nové sankce proti 13 současným či bývalým vysokým činitelům Madurova režimu.

Protivládní nepokoje, které v této jihoamerické zemi trvají od dubna, mají již více než stovku obětí.